Avui us parlem d’un element essencial però sovint oblidat: l’aigua

in Informació 22/02/2021
Una mica d'informació sobre aquest element bàsic...

L'importància de l'aigua

L’aigua, després de l’oxigen, és una substància essencial i imprescindible per evitar la deshidratació i mantenir la vida, ja que el cos humà no en pot produir suficient quantitat per tal de mantenir-se hidratat i sobreviure.

Una persona pot arribar a viure varies setmanes sense menjar, a base de consumir les reserves de greix i gràcies a mecanismes d’adaptació que s’activen en cas de dejú perllongat, però no podem deixar de beure aigua durant molts dies ja que la deshidratació pot generar problemes greus de salut.

 

El agua - Blog Anna Ricart - Coach Nutricional
L'IMPORTÀNCIA DE L'AIGUA

Un dels beneficis de beure aigua és que aquest no aporta calories i conté substàncies minerals (calci, magnesi, potassi, sodi, etc.), en quantitats variables, en funció del terreny d'on procedeixi o circuli, que contribueixen a les ingestes diàries d'aquests nutrients.

L’aigua és el component corporal majoritari en el cos humà, i representa entre el 50% i el 75% del pes corporal i varia en funció de:

01

Edat de l'individuu

A mesura que ens envellim, disminueix el percentatge d’aigua en el cos humà…

02

Situació fisiològica

Les dones en períodes de gestació i en lactància presenten un major percentatge d’aigua corporal…

03

Composició corporal

A major proporció de teixit adipòs o greixòs, menor quantitat d’aigua al cos…

I d’altres situacions com…

Un major exercici físic provoca majors pèrdues d’aigua al cos a conseqüència de la sudoració.

Totes les reaccions químiques de l’organisme requereixen d’un medi aquàtic per a portar-se a terme.

Els productes de desfet generats a les cèl·lules de l’organisme són transportats a través de l’aigua, a on s’eliminaran per l’orina o per la transpiració.

Bàsic per a mantenir l’equilibri i el funcionament del medi intern.

En temperatures elevades o en casos de febre, la transpiració manté humida la pell; per evaporació de la transpiració es refreda el cos.

Com són la deglució, la digestió, l’absorció, el metabolisme i l’excreció.

Actúa com un material de construcció per al creixement i la reparació de l’organisme.

Beure aigua aporta volum al bolus intestinal i ajuda a la seva eliminació. Preveu l’estrenyiment.

A l’organisme tenim substàncies aquoses que actuen com lubricants.

Per exemple: 

  • Al voltant de les articulacions dels ossos es precisa líquid per a lubricar-los.
  • Per a la formació de saliva, que permet humidificar els aliments i afavorir la formació del bolus i facilitar la deglució a l’hora d’ingerir els aliments.
El percentatge d’aigua varia en funció de factors tals com l’edat, l’estructura del cos…
El agua - Blog Anna Ricart - Coach Nutricional
El agua - Blog Anna Ricart - Coach Nutricional
    Open chat
    1
    Parlem...?
    Hola 👋🏻
    T'interessa el què veus? Comencem a canviar la teva vida?